Majonéza třená - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 10 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Majonéza třená
Celkový čas: | 10 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | novakovaj |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 3913 |
Kategorie: | Ostatní |
Ingredience
1 polévková lžíce | Citrony |
0,3 kávová lžička | Cukr moučkový |
250 ml | Olej stolní |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
0,5 kávová lžička | Worcester (worcesterská omáčka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 977,5mg |
---|---|
Cholesterol | 146,7mg |
Draslík | 17,8mg |
Vláknina | 318,0mg |
Vitamín A | 145,2mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,6mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr moučkový, Olej stolní, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Worcester (worcesterská omáčka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Majonéza třená postup přípravy receptu:
1 | Všechny přísady na majonézu musí mít stejnou teplotu. |
2 | Do osolených žloutků přikapáváme za stáleho tření olej, až bude hmota hustá. Poté ji zředíme citrónovou šťávou a opět za stálého tření dokapeme zbytek oleje. |
3 | Takto připravenou hmotu můžeme uchovat v lednici vespod i několik dnů, ovšem zakrytou. |
4 | Před konzumováním dochutíme horčicí, cukrem a něco mezi 6 - 8 kapkami worcesterskou omáčkou. |
5 | Pokud je třeba majonézu zředit, použijeme vývar. |
Poznámka
Majonézu, která se nám srazila, napravíme tím, že do misky dáme četstvý žloutek a za za stálého šlehání přidáváme po částech sraženou majonézu. Anebo do sražené majonézy zamícháme 1 lžíci horké vody nebo horkého octa. V dnešní době připravujeme majonézu v mixéru tak, že osolené žloutky mixujeme a přidáváme olej a poté i ostatní přísady až do zhoustnutí.