Jednoduchý recept

Francouzský žitný chléb

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 105 minut
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (98%)
ID receptu: 39143

Ingredience

2 kávová lžička Droždí
200 g Mouka pšeničná hladká
300 g Mouka žitná bílá
2 kávová lžička Sůl
400 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

18% Kalorie 355 kcal
Kilojoule 1 486kJ
21% Sacharidy 76 g
2% Tuky 1 g
22% Sodík 443 mg
17% Bílkoviny 10 g

Francouzský žitný chléb postup přípravy receptu:

1

Nejdříve připravíme kvásek na chléb. Do mísy nasypeme droždí a zalijeme 150 ml vody. Necháme droždí ve vodě rozpustit a přidáme 125 g mouky. Zakryjeme a necháme dvě hodiny na teplém místě.

2

Poté se pustíme do přípravy těsta. V míse smícháme zbylou mouku a sůl, přidáme kvásek a 250 ml vody. Vytvoříme tak těsto, které by mělo být vlhké, ale zároveň pevné. Dáme na pracovní plochu a hněteme minimálně pět minut.

3

Těsto vrátíme do mísy a necháme aspoň hodinu kynout. Poté lehce zamícháme a opět necháme 15 minut kynout. Těsto poté rozdělíme na dvě poloviny a vytvarujeme z každé válec, který by měl být cca 30 cm dlouhý.

4

Do chlebu uděláme šikmé zářezy nožem, aby se chléb lehce rozevřel. Poté už jen stačí dát do trouby a nechat 45 minut péct při teplotě 200 stupňů Celsia.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept