Francouzský žitný chléb - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouzský žitný chléb
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | sedecky |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (14%) |
ID receptu: | 39143 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2 kávová lžička | Droždí |
200 g | Mouka pšeničná hladká |
300 g | Mouka žitná bílá |
2 kávová lžička | Sůl |
400 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 424,8mg |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 93,7mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Mouka žitná bílá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Francouzský žitný chléb postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve připravíme kvásek na chléb. Do mísy nasypeme droždí a zalijeme 150 ml vody. Necháme droždí ve vodě rozpustit a přidáme 125 g mouky. Zakryjeme a necháme dvě hodiny na teplém místě. |
2 | Poté se pustíme do přípravy těsta. V míse smícháme zbylou mouku a sůl, přidáme kvásek a 250 ml vody. Vytvoříme tak těsto, které by mělo být vlhké, ale zároveň pevné. Dáme na pracovní plochu a hněteme minimálně pět minut. |
3 | Těsto vrátíme do mísy a necháme aspoň hodinu kynout. Poté lehce zamícháme a opět necháme 15 minut kynout. Těsto poté rozdělíme na dvě poloviny a vytvarujeme z každé válec, který by měl být cca 30 cm dlouhý. |
4 | Do chlebu uděláme šikmé zářezy nožem, aby se chléb lehce rozevřel. Poté už jen stačí dát do trouby a nechat 45 minut péct při teplotě 200 stupňů Celsia. |