Bylinkový chléb - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bylinkový chléb
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | sedecky |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (14%) |
ID receptu: | 39149 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2 kávová lžička | Droždí |
15 g | Máslo čerstvé |
500 g | Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
350 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 950,8mg |
---|---|
Cholesterol | 3,6mg |
Draslík | 116,9mg |
Vláknina | 800,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,4mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Rozmarýn čerstvý, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bylinkový chléb postup přípravy receptu:
1 | V malé misce smícháme připravené bylinky. Aby chléb pěkně vypadal, vezmeme půl hrsti petrželky, ke které přidáme nahrubo nasekaný tymián a rozmarýn. |
2 | Do mísy nasypeme droždí a necháme ho rozpustit ve 100 ml vlažné vody. Přidáme mouku a sůl. Poté přidáme bylinky a máslo. Vše pořádně promícháme, aby nám vzniklo pevné těsto. |
3 | Těsto vyklopíme na pracovní plochu a minimálně pět minut hněteme. Těsto vrátíme do mísy a necháme hodinu až dvě kynout, mělo by zhruba zdvojnásobit svůj objem. Z těsta pak už jen vytvoříme kulatý bochník a necháme 45 minut dokynout. |
4 | Na závěr dáme bochník do předehřáté trouby a necháme 45 minut péct dozlatova při teplotě 200 stupňů Celsia. |
Poznámka
Místo tymiánu a rozmarýnu můžeme využít pažitku, popřípadě majoránku.