Hovězí steak s ovocnou omáčkou a kaštanovými plackami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí steak s ovocnou omáčkou a kaštanovými plackami
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 39168 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 polévková lžíce | Brusinky |
1 polévková lžíce | Cukr třtinový |
1 polévková lžíce | Džem brusinkový |
800 g | Hovězí svíčková |
200 ml | Hovězí vývar základní |
2 ks | Hrušky |
4 kávová lžička | Koření Steak 7 pepřů |
1 polévková lžíce | Ocet jablečný |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Rozmarýn čerstvý |
1 špetka | Sůl |
100 ml | Víno portské |
Kaštanové placky | |
---|---|
180 g | Brambory |
100 g | Kaštanové pyré |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 ml | Mléko polotučné |
75 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 242,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,1mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brusinky, Cukr třtinový, Hovězí svíčková, Hovězí vývar základní, Hrušky, Ocet jablečný, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Brambory, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem brusinkový, Koření Steak 7 pepřů, Olej olivový, Pepř černý mletý, Víno portské, Kaštanové pyré, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí steak s ovocnou omáčkou a kaštanovými plackami postup přípravy receptu:
1 | Hovězí svíčkovou nakrájíme na 4 silnější plátky, lehce je naklepeme a vložíme do mísy. Zalijeme vínem, přidáme rozmarýn, čtyři druhy pepřů, mísu zakryjeme a necháme 2 hodiny marinovat v chladničce. |
2 | V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a oloupané na kostičky nakrájené brambory v ní uvaříme do měkka. Poté brambory rozmačkáme. |
3 | V míse smícháme rozmačkané brambory s kaštanovým pyré, hladkou moukou, vejcem, žloutkem, mlékem a solí. Vypracujeme hladké těsto. |
4 | Na pánvi rozpálíme máslo a pomocí lžíce na pánvi tvoříme placky, které z obou stran smažíme. Po usmažení placky vyjmeme a udržujeme v teple. |
5 | Ve další pánvi rozpálíme olivový olej a marinované maso na něm opečeme. Poté je vyndáme a udržujeme v teple. |
6 | Z pánve odstaníme tuk, přidáme cukr, na kostičky nakrájené hrušky a necháme zkaramelizovat. Vyndáme z pánve a odložíme stranou. |
7 | Do pánve nalijeme jablečný ocet, scezenou marinádu z masa, hovězí vývar a na mírném ohni vaříme asi 15 minut. Nakonec přimícháme brusinkový džem, čerstvé brusinky a přidáme zkaramelizované hrušky. Osolíme a opepříme. |
8 | Na připravené talíře servírujeme opečené steaky společně s kaštanovými plackami a vše přelijeme ovocnou omáčkou. |