Slavnostní barevný pilaf - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slavnostní barevný pilaf
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 39259 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
1 ks | Brambory |
4 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
2 ks | Citrony |
150 g | Cukr moučkový |
4 ks | Feferony |
250 g | Jogurt bílý |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
100 g | Kokos - mletý (Kopra) |
50 g | Mandle |
250 g | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Muškátový oříšek |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
50 g | Rozinky tmavé |
500 g | Rýže loupaná |
2 kávová lžička | Šafrán |
500 g | Skopové maso mleté |
1 kg | Skopové maso přední |
2 špetka | Sůl |
5 dl | Voda pitná |
0,5 kávová lžička | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 106g |
---|---|
Cholesterol | 183,3mg |
Draslík | 852,3mg |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 109,9mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 44,9mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 54,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Citrony, Cukr moučkový, Feferony, Kmín drcený, Mandle, Muškátový oříšek, Rýže loupaná, Sůl, Voda pitná, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jogurt bílý, Kokos - mletý (Kopra), Máslo čerstvé, Petržel kudrnka, Rozinky tmavé, Šafrán, Skopové maso přední mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Skopové maso mleté nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Slavnostní barevný pilaf postup přípravy receptu:
1 | Česnek, feferonky a petrželku nasekáme nadrobno. Smícháme s nastrouhaným vařeným bramborem a mletým masem. Přidáme zázvor, pepř, trochu kmínu, muškátový oříšek a ochutíme solí. Směs necháme odpočinout. |
2 | Jednu cibuli nakrájíme, na rozpáleném másle necháme zesklovatět, přidáme nakrájené maso, kmín a osolíme. Podlijeme vodou a dusíme doměkka. |
3 | Nasekané mandle smícháme s rozinkami. Šafrán rozmícháme ve šťávě vymačkané z citronů, cukr svaříme v 1/4 litru vody. |
4 | Ze směsi mletého masa vytvoříme malé kuličky a na másle je osmažíme. Mandle s rozinkami upražíme rovněž na másle. Strouhaný kokos důkladně rozvaříme v trošce vody. Rýži propláchneme a polovinu dáme dusit. Když je napůl hotová, přidáme citronovou šťávu se šafránem a promícháme. |
5 | V jiné nádobě rozehřejeme máslo, přidáme špetku soli, kokosové mléko a druhou nakrájenou cibuli. Vsypeme zbytek rýže a podlijeme. Dusíme do poloměkka. Takto nám vznikne dvojí rýže-bílá a žlutá. |
6 | Do bílé rýže vmícháme hotové kostky masa i se šťávou, všechny zbylé ingredience s jogurtem a svařeným cukrem, důkladně promícháme a třetinu směsi přemístíme do kastrolu. Na tuto vrstvu dáme polovinu žluté rýže, pak druhou třetinu bílé, rozetřeme zbytek žluté a nakonec dáme zbylou bílou rýži. Přiklopíme a necháme ještě chvíli podusit. |
7 | Hotový pilaf opatrně vyklopíme na horký podnos, dozdobíme smaženými kuličkami z mletého masa a ihned podáváme. |