Pečený lilek s červenou řepou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečený lilek s červenou řepou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 39267 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
300 g | Červená řepa |
2 stroužek | Česnek |
10 g | Kmín celý |
400 g | Lilek |
1 polévková lžíce | Med včelí |
10 g | Muškátový květ |
1 polévková lžíce | Ocet malinový |
1 dl | Olej olivový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
20 g | Petržel - nať |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
200 g | Sýr Eidam cihla 45% |
2 ks | Vejce slepičí |
500 g | Vepřové maso mleté |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 217,3mg |
Draslík | 718,8mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,7mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Červená řepa, Česnek, Kmín celý, Lilek, Med včelí, Muškátový květ, Sůl, Sýr Eidam cihla 45%, Vejce slepičí, Vepřové maso mleté mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ocet malinový, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečený lilek s červenou řepou postup přípravy receptu:
1 | Červenou řepu umyjeme a v hrnci s vodou vaříme doměkka, asi 30 minut, podle velikosti řepy. Uvařenou scedíme, oloupeme a na středně velkém struhadle nastrouháme do misky, kam přidáme ocet, med, kmín, 2 lžíce oleje, promícháme a zatím necháme stranou. |
2 | Na pánvi rozpálíme olej, přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, vložíme mleté maso, podle chuti nastrouháme muškátový květ, osolíme, opepříme a podusíme do změknutí masa. |
3 | Lilek rozkrojíme po délce, vydlabeme střed, a poloviny naskládáme na pečící plech. Vezmeme připravenou červenou řepu a lžící naplníme poloviny lilku. Na řepu položíme plátek eidamu, následovně mleté maso, a zase červenou řepu. |
4 | Do smetany rozklepneme celé vejce, rozšleháme a zalijeme naplněné lilky. Posypeme nasekanou petrželovou nati, vložíme do předehřáté trouby, kde zapékáme asi 30 minut. |
5 | Upečený pokrm vyndáme z trouby, porce klademe na teplé talíře a ihned podáváme. |
Poznámka
Jídlo servírujeme teplé na teplém talíři s opečenou bagetou nebo čerstvým chlebem.