Švýcarský sladký chléb - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Švýcarský sladký chléb
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | sedecky |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (14%) |
ID receptu: | 39279 |
Ingredience
50 ml | Brandy |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
2 kávová lžička | Droždí |
60 g | Máslo čerstvé |
300 ml | Mléko polotučné |
500 g | Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička | Olej rostlinný |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 69,5mg |
Draslík | 109,2mg |
Vláknina | 216,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Olej rostlinný, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Brandy nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Švýcarský sladký chléb postup přípravy receptu:
1 | Droždí nasypeme do mísy, zalijeme vlažným mlékem, když se v mléce rozpustí, přidáme mouku. Vše pořádně promícháme a počkáme 20 minut, dokuď těsto nezvětší objem. |
2 | Nyní přidáme sůl, máslo, lžičku cukru a brandy. Pořádně promícháme, vyndáme z mísy na pracovní stůl a minimálně pět minut hněteme. Těsto poté vrátíme zpět do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě znovu kynout, zhruba hodinu a půl. |
3 | Těsto nyní rozdělíme na dvě poloviny. Z každé vytvarujeme oválný chléb a přeneseme je na olejem vymazaný plech. Počkáme ještě hodinu, než chléb definitivně nedokyne, potřeme rozšlehaným vejcem. Před pečením uděláme do chleba asi 10 šikmých zářezů, které by měly být přibližně půl centimetru hluboké. Poté pečeme 40 minut na 180 stupňů. Před podáváním pocukrujeme. |
Poznámka
Servírujeme studený. V čase na přípravu nejsou započteny časy kynutí.