Pekařské uzlíky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pekařské uzlíky
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | sedecky |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (14%) |
ID receptu: | 39284 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
2 kávová lžička | Cukr krupice |
2 kávová lžička | Droždí |
100 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
560 g | Mouka pšeničná hladká |
2 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 1g |
---|---|
Cholesterol | 39,7mg |
Draslík | 39,0mg |
Vláknina | 67,5mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pekařské uzlíky postup přípravy receptu:
1 | Do velké mísy nasypeme droždí a 100 ml mléka, necháme pět minut rozpouštět, poté zamícháme. Přidáme zbytek vlažného mléka, cukr, 60 g másla a rozšlehané vejce. Vše důkladně promícháme, přidáme mouku se solí a opět důkladně mícháme. |
2 | Těsto vyklopíme na stůl, minimálně pět minut hněteme. Mělo by vzniknout pevné a zároveń suché těsto. Vrátíme ho do mísy, zakryjeme utěrkou a odložíme na teplé místo, kde ho necháme hodinu a půl kynout. |
3 | Poté těsto rozdělíme na 16 kousků a z každého vyválíme zhruba 25 centimetrů dlouhý plát. Ten zauzlujeme do osmičky a konce prostrčíme otvory tak, že nám vznikne buchtičkový uzlík. Tyto uzlíky přeneseme na plech, vymazaný olejem, následně necháme ještě 30 minut kynout na teplém místě. Uzlíky před pečením potřeme mlékem. |
4 | Nyní je i s plechem vložíme do trouby a 15 minut pečeme při teplotě 220 stupňů. Před podáváním ještě pocukrujeme. |
Poznámka
Servírujeme studené.