Sépie s žampiony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sépie s žampiony
Sépie s žampiony
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 39318 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
100 g | Brokolice |
3 stroužek | Česnek |
1,5 polévková lžíce | Citronová šťáva |
80 g | Hrášek |
80 g | Kukuřice |
100 g | Květák |
1 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
80 g | Mrkev kořen |
250 g | Nudle rýžové |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 ks | Šalotka |
400 g | Sépie |
1,5 polévková lžíce | Sůl |
2 l | Voda pitná |
1,5 dl | Vývar drůbeží |
200 g | Žampiony čerstvé |
dresink | |
---|---|
3 stroužek | Česnek |
2 polévková lžíce | Olej sezamový |
4 polévková lžíce | Omáčka sojová světlá |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
3 polévková lžíce | Víno rýžové čínské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 91g |
---|---|
Cholesterol | 118,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 60,8mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Citronová šťáva, Hrášek, Květák, Nudle rýžové, Olej slunečnicový, Šalotka, Sépie, Sůl, Voda pitná, Žampiony čerstvé, Česnek, Olej sezamový, Víno rýžové čínské mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Kukuřice, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Vývar drůbeží, Omáčka sojová světlá, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sépie s žampiony postup přípravy receptu:
1 | Sépie dobře očistíme, odstraníme zobáčky, osušíme, podélně rozkrájíme. Výrazněji osolíme (1 lžíce) a necháme 2 - 3 minuty odležet. Znovu omyjeme, pokapeme citronovou šťávou, znovu necháme odležet 10 minut. Sépie vaříme v litru vody, do které jsme dali lžičku soli přibližně 4 - 6 minut. Necháme je okapat, znovu osolíme (1 lžička) a opepříme (1 lžička), poté pokrájíme na menší kousky. |
2 | Omyjeme květák, brokolici a rozdělíme je na růžičky. Mraženou kukuřici s hráškem a mrkví promyjeme pod horkou vodou, necháme odkapat. Česnek se šalotkou očistíme. Šalotku drobně pokrájíme, česnek prolisujeme. Kukuřičný škrob Maizenu rozmícháme v drůbežím vývaru. |
3 | V hrnci uvedeme do varu litr vody, vložímeme tenké rýžové nudle a necháme je pod pokličkou odstát 4 - 5 minut (podle návodu), poté je scedíme. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme, žampiony očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na silnější plátky. |
4 | Na dresink smícháme 2 lžíce sezamového oleje, 4 polévkové lžíce sójové omáčky se 3 lžícemi rýžového vína, prolisovaným česnekem a petrželí. |
5 | V hrnci rozpálíme olej s máslem, na něm zpěníme šalotku, přidáme k ní žampiony i ostatní připravenou zeleninu. Zprudka restujeme za stálého míchání 2 - 3 minuty. Přidáme sépii, přimícháme dressing, dobře promísíme a necháme přejít varem. |
6 | Vmícháme nudle, případně dochutíme solí, pepřem a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.