Okouník mořský s houbovou strouhankou a bramborovou kaší - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Okouník mořský s houbovou strouhankou a bramborovou kaší
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 39335 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
400 g | Brambory |
3 ks | Cibulka jarní |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
300 g | Hříbky čerstvé |
1 polévková lžíce | Kerblík |
0,5 kávová lžička | Majoránka |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
300 g | Mrkev kořen |
750 g | Okouník mořský |
4 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 ks | Rajčata |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1,5 kávová lžička | Sůl mořská |
100 g | Sýr Eidam cihla 30% |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1,2 l | Voda pitná |
2 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 281,9mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,7mg |
Vitamín E | 5,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibulka jarní, Citronová šťáva, Hříbky čerstvé, Kerblík, Majoránka, Okouník mořský, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Rajčata, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Sůl mořská, Sýr Eidam cihla 30%, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Okouník mořský s houbovou strouhankou a bramborovou kaší postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme a omyjeme brambory s mrkví a zelenou cibulku. Brambory i mrkev nakrájíme na malé kousky, společně je uvaříme do měkka v 1,2 litru vody se lžičkou soli. Vaříme 15 - 20 minut. Potom zeleninu scedíme. |
2 | Mezitím filety z okouníka mořského omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou, posypeme mořskou solí a čerstvě pomletým černým pepřem. Rajčata omyjeme a nakrájíme, tvrdý sýr nastrouháme. |
3 | Očistíme a omyjeme hříbky, osušené velmi drobně pokrájíme. Omyjeme kerblík a čerstvou majoránku. Starší veku nebo žemle rozmixujeme na hrubou strouhanku. |
4 | V pánvi rozpálíme 2 lžíce másla, na kterém zprudka jednu minutu restujeme hříbky. Vložíme je do mísy se strouhankou, přidáme 0,5 lžičky soli, 0,5 lžičky bílého pepře, kerblík, žloutky a pomocí prstů promícháme drobenku. Do pánve přidáme 2 lžíce oleje, jarní cibulku osmažíme do zlatova. |
5 | V pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje se lžící másla, filety zprudka orestujeme z každé strany po minutě, následně je přemístíme na plech, vyložený pečicím papírem. Na každou porci vložíme houbovou strouhanku, plátek rajčete a lžičku sýra. |
6 | Filety dáme do předehřáté trouby zapéct při 225°C přibližně na 8 - 10 minut. |
7 | Mezitím uvařené brambory s mrkví a šlehačkou ušleháme na kaši. |
8 | Na talíře rozdělíme bramborovou kaši, kterou ozdobíme cibulku, přidáme porci ryby, dozdobíme zbylými plátky rajčat a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.