Turecký chléb - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Turecký chléb
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | sedecky |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (14%) |
ID receptu: | 39341 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2 kávová lžička | Droždí |
1 kávová lžička | Med včelí |
500 g | Mouka pšeničná hladká |
3 kávová lžička | Olej olivový |
1 kávová lžička | Sůl |
325 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 118,5mg |
Vláknina | 281,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Med včelí, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Turecký chléb postup přípravy receptu:
1 | Do velké mísy vložíme droždí, 150 ml vody a med, necháme pět minut odstát, poté pořádně rozmícháme. Přidáme mouku, sůl a tolik vody, aby vzniklo měkké těstíčko. Přes mísu přehodíme utěrku, odložíme na teplé místo dvacet minut kynout. |
2 | Do mísy přidáme olej, zamícháme a vyklopíme na pomoučněný stůl, minimálně pět minut hněteme. Těsto poté vložíme do olejem vymazané mísy, opět zakryjeme utěrkou. Necháme hodinu a půl kynout. Těsto by mělo zhruba zdojnásobit svůj počáteční objem. |
3 | Vyválíme placku o průměru 25 centimetrů a síle 3 centimetrů, položíme na vymazaný plech, potřeme olejem. Nožem do placky uděláme zářezy tak, aby vznikla mřížka. Na závěr už stačí dát do trouby, pečeme 40 minut při teplotě 220 stupňů. |
Poznámka
Servírujeme studené.