Pečený mník s houbami a ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečený mník s houbami a ořechy
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 39362 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Cibule červená |
300 g | Houby čerstvé |
500 g | Kapusta růžičková |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
3 polévková lžíce | Mandle loupané |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
450 g | Mník |
2 špetka | Muškátový oříšek |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 dl | Ořechový olej |
0,5 kávová lžička | Pepř červený celý |
1 kávová lžička | Pepř citronový |
0,5 kávová lžička | Pepř růžový celý |
2,5 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 91,5mg |
Draslík | 866,0mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 611,4mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,2mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 30,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kmín drcený, Mník, Muškátový oříšek, Olej slunečnicový, Pepř červený celý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule červená, Houby čerstvé, Kapusta růžičková, Mandle loupané, Máslo čerstvé, Pepř citronový, Pepř růžový celý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Ořechový olej nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Pečený mník s houbami a ořechy postup přípravy receptu:
1 | Rybu - mníka obecného – omyjeme, vykucháme, za hlavou mu nařízneme kůži a pomocí utěrky kůži stáhneme, potom hlavu odřízneme. Celou rybu potřeme rozpuštěným máslem (1 lžíce), osolíme (1 lžička), posypeme drceným kmínem a čerstvě pomletým červeným a růžovým pepřem. |
2 | Růžičkovou kapustu očistíme, omyjeme a rozpůlíme. Lesní houby: hříbky, kozáky, holubinky aj. očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Růžičkovou kapustu povaříme v 1 litru osolené vodě (0,5 lžičky) 2 minuty, pak kapustu scedíme a necháme odkapat. |
3 | V pánvi si rozpálíme olej s máslem (2 lžíce) a rybu osmažíme z každé strany téměř dozlatova. Smažíme ji z každé strany si 2 minuty. Pak ji z pánve vyjmeme. Přidáme další lžíci másla (1 lžíce), na něm restujeme houby s kapustou, asi 3-4 minuty nakonec přimícháme cibuli. Ke konci přidáme loupané mandle, vše ochutíme 1 lžičkou soli, citronovým pepřem, ořechovým olejem a 2 špetkami muškátu. |
4 | Omastkem z mníka vytřeme zapékací mísu, položíme na ni rybu a v předehřáté troubě ji dopečeme. |
5 | Pečeme 10-12 minut při 180 °C. |
6 | Na mísu položíme upečeného mníka, obložíme houbami se zeleninou a podáváme. |