Gratinované krevety na smetaně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinované krevety na smetaně
Gratinované krevety na smetaně
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 39364 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
800 g | Krevety tygří - loupané |
1 ks | Limetka |
180 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 ks | Pažitka |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel - nať |
4 ks | Šalotka |
450 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
250 g | Sýr Parmezán |
1 kávová lžička | Tabasco |
450 ml | Vývar rybí |
3 polévková lžíce | Worcester (worcesterská omáčka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 234,3mg |
Draslík | 583,1mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,3mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 110,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Limetka, Muškátový oříšek, Pažitka, Šalotka, Sůl, Sýr Parmezán, Tabasco, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krevety tygří - loupané, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 12% (konzumní), Worcester (worcesterská omáčka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratinované krevety na smetaně postup přípravy receptu:
1 | Rozmrazené krevety vložíme do pánve, přidáme rybí vývar a chvilku je povaříme. Krevety vyjmeme a udržujeme v teple. Do rybího vývaru nalijeme smetanu, přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Poté do pánve vrátíme krevety a ještě 3 minuty vaříme. |
2 | Šalotku očistíme a najemno nasekáme. Pažitku omyjeme, osušíme a najemno nasekáme. |
3 | V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a připravíme jíšku. Přidáme šalotku, pažitku a přelijeme rybím vývarem se smetanou. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek, worcester a tabasco. Povaříme asi 15 minut. |
4 | Zapékací mísu vymažeme máslem a veškerou směs z pánve do ní přendáme. Posypeme nastrouhaným parmezánem a vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia. Pečeme asi 15 minut. |
5 | Po upečení servírujeme na připravené talíře, zdobíme snítkou petrželky, dílkem limetky a podáváme. |