Bramborový gratin s uzeným lososem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborový gratin s uzeným lososem
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 39377 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 kg | Brambory |
200 g | Créme fraiche |
1 polévková lžíce | Kerblík |
500 g | Losos uzený |
50 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Pažitka |
1 špetka | Pepř černý mletý |
500 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 kávová lžička | Sůl |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
200 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 729,8mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 31,4mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 149,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Kerblík, Losos uzený, Pažitka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Créme fraiche, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborový gratin s uzeným lososem postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Brambory omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Uzeného lososa nakrájíme na silnější proužky. |
2 | Zapékací mísu vymažeme máslem a vrstvíme do ní střídavě kolečka brambor a proužky uzeného lososa. Poslední vrstvou musí být brambory. |
3 | V menší misce rozšleháme žloutky se smetanou, osolíme, opepříme a vlijeme na bramborovou směs. Navrch klademe kousky másla. Zapékací misku vložíme do předehřáté trouby a pečeme 60 minut. |
4 | Pažitku a kerblík omyjeme, osušíme a najemno nasekáme, vložíme do misky. Přilijeme creme fraiche, zakysanou smetanu, osolíme a opepříme. Důkladně promícháme a podáváme jako přílohu k bramborovému gratinu. |