Dort lilkový - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dort lilkový
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 55 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | Klára Fenclova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (30%) |
ID receptu: | 39383 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 ks | Lilek |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1,5 kávová lžička | Oregano sušené |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3,5 dl | Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
1 kávová lžička | Sůl |
125 g | Sýr Čedar |
4 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
300 g | Těstoviny Fusilli - tříbarevné |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 64g |
---|---|
Cholesterol | 41,0mg |
Draslík | 202,7mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,4mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Lilek, Olej rostlinný, Oregano sušené, Strouhanka, Sůl, Sýr Čedar, Sýr Parmezán, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Těstoviny Fusilli - tříbarevné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dort lilkový postup přípravy receptu:
1 | Na 190 stupňů předehřejeme troubu, vymažeme kulatou dortovou formu. |
2 | Na plátky pokrájíme podélně lilek, dáme do misky, osolíme a necháme stranou 30 minut. Poté opláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. |
3 | Přivedeme k varu vodu v hrnci a lilkové plátky 1 minutu blanšírujeme. Necháme okapat a osušíme. Dáme stranou. |
4 | Dle návodu uvaříme těstoviny. Necháme okapat a vrátíme je do hrnce. Přidáme měkký sýr a necháme rozpustit v těstovinách. Vmícháme rajčatový protlak, oregano, parmezán, sůl a pepř. Dáme stranou. |
5 | Lilek narovnáme na dno a podél stěny formy, aby se plátky překrývaly. Těstovinovou směsí naplníme formu a posypeme strouhankou. Pečeme 20 minut a po upečení necháme stát dalších 15 minut. |
6 | Lilkový dort vyklopíme z formy a podáváme horký. |