Birjání zeleninové - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Birjání zeleninové
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | Klára Fenclova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (30%) |
ID receptu: | 39387 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
1 ks | Brambory |
2 ks | Celer řapíkatý |
4 stroužek | Česnek |
4 ks | Cibule |
3 dl | Jogurt krémový bílý natur |
1 polévková lžíce | Kari koření |
100 g | Karotka |
1 kávová lžička | Kurkuma |
1 ks | Lilek |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
50 g | Okra - Ibišek jedlý |
225 g | Rýže Basmati |
75 g | Žampiony čerstvé |
1 polévková lžíce | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 690,1mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 4g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,1mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Kari koření, Karotka, Kurkuma, Lilek, Okra - Ibišek jedlý, Žampiony čerstvé, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jogurt krémový bílý natur, Máslo čerstvé, Rýže Basmati mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Birjání zeleninové postup přípravy receptu:
1 | Nakrájený brambor na kostky, mrkev a okru vaříme v hrnci s osolenou vroucí vodou 8 minut. Poté necháme okapat a dáme do mísy. Smícháme s pokrájeným celerem, lilkem a houbami. |
2 | Smícháme strouhanou cibuli, zázvor, jogurt, kurkumu, česnek, kari a nalijeme směs na zeleninu. Necháme 2 hodiny v chladu marinovat. |
3 | Rozehřejeme v pánvi máslo. Přidáme plátky cibule a smažíme 6 minut. Vyndáme z pánve několik plátků cibule a uschováme na ozdobení. |
4 | Rýži povaříme v hrnci s vroucí vodou 7 minut. Necháme okapat a dáme stranou. |
5 | Přidáme marinovanou zeleninu k cibuli a povaříme 10 minut. Polovinu rýže dáme zapékací nádoby, lžící na ni narovnáme zeleninu a zakryjeme zbylou rýží. Přikryjeme a v předehřáté troubě na 190 stupňů pečeme 25 minut. |
6 | Birjání přemístíme na mísu, ozdobíme uschovanými plátky cibule a ihned podáváme. |
Poznámka
2 cibule nakrájíme na plátky.