Slavnostní salát z červené řepy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slavnostní salát z červené řepy
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 39391 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
1 kg | Červená řepa |
1 špetka | Citronová kůra |
200 g | Fíky sušené |
200 g | Mandarinky |
300 g | Mandle |
1 dl | Olej olivový extra panenský |
300 g | Olivy bez pecky |
1 dl | Ouzo - Metaxa Brandy |
300 g | Pomerančová šťáva |
300 g | Rozinky bílé |
200 g | Salát ledový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 66g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 30g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 48,8mg |
Vitamín E | 13,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Červená řepa, Citronová kůra, Fíky sušené, Mandarinky, Mandle, Pomerančová šťáva, Salát ledový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový extra panenský, Olivy bez pecky, Ouzo - Metaxa Brandy, Rozinky bílé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slavnostní salát z červené řepy postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce s vodou vložíme umytou červenou řepu, uvaříme asi 30 minut, podle velikosti řepy. Řepu scedíme, necháme vychladnout, oloupeme, nakrájíme na širší pásky a dáme do misky. Přidáme hrubě nasekané, blanšírované mandle, rozinky namočené v metaxe, přisypeme na plátky nakrájené fíky, rozpůlené, vypeckované olivy. Mandarinky oloupeme, oddělíme od sebe dílky, které rozkrojíme na půlky a přidáme je do misky. Ledový salát nakrájíme na pěkné tenké a krátké proužky, přimícháme do salátu, dobře promícháme. |
2 | Z pomeranče vymačkáme šťávu, vlijeme ji do malé kuchyňské nádoby, přilijeme olej, jemně nastrouhanou citrónovou kůru, spolu rozšleháme a směsí zalijeme připravený salát v míse, který ještě jednou důkladně promícháme. |
Poznámka
Salát servírujeme v studených salátových mísách, ozdobíme plátkem citrónu.