Omáčka pažitková - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 10 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Omáčka pažitková
Celkový čas: | 10 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 3944 |
Kategorie: | Omáčky studené |
Ingredience
2 polévková lžíce | Citronová kůra |
1 ks | Citrony |
0,3 kávová lžička | Cukr moučkový |
125 ml | Mléko polotučné |
250 ml | Olej stolní |
1 kávová lžička | Pažitka |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 kávová lžička | Worcester (worcesterská omáčka) |
1 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 210,5mg |
Draslík | 51,0mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 265,9mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,3mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citrony, Cukr moučkový, Olej stolní, Pažitka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Worcester (worcesterská omáčka), Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Omáčka pažitková postup přípravy receptu:
1 | Všechny přísady na majonézu musí mít stejnou teplotu. |
2 | Do osolených žloutků přikapáváme za stáleho tření olej, až bude hmota hustá. Poté ji zředíme citrónovou šťávou a opět za stálého tření dokapeme zbytek oleje. |
3 | Takto připravenou hmotu můžeme uchovat v lednici vespod i několik dnů, ovšem zakrytou. |
4 | Před konzumováním dochutíme horčicí, cukrem a něco mezi 6 - 8 kapkami worcesterskou omáčkou. |
5 | Pokud je třeba majonézu zředit, použijeme vývar. |
6 | Nebo můžeme majonézu koupit již hotovou. |
7 | Kůrku z žemle si odkrojíme, střídku nakrájíme na plátky a namočíme do mléka. Poté žemli vymačkáme a prolisujeme do misky. Vařený žloutek si prolisujeme k žemli, zakapeme citrónovou šťávou a vmícháme do majonézy. |
8 | Dle chuti přidáme pár kapek worcesterové omáčky a na závěr přimíchíme jemně nasekanou pažitku. |
9 | Omáčku podáváme ke studenému uzenému masu anebo k teplému hovězímu masu. |
Poznámka
Majonézu, která se nám srazila, napravíme tím, že do misky dáme četstvý žloutek a za za stálého šlehání přidáváme po částech sraženou majonézu. Anebo do sražené majonézy zamícháme 1 lžíci horké vody nebo horkého octa. V dnešní době připravujeme majonézu v mixéru tak, že osolené žloutky mixujeme a přidáváme olej a poté i ostatní přísady až do zhoustnutí.