Omáčka sardelová I - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 10 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Omáčka sardelová I
Celkový čas: | 10 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 3945 |
Kategorie: | Omáčky studené |
Ingredience
1 ks | Citrony |
0,3 kávová lžička | Cukr moučkový |
125 ml | Mléko polotučné |
250 ml | Olej stolní |
1 kávová lžička | Petržel - nať |
3 ks | Sardelové řezy |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 kávová lžička | Worcester (worcesterská omáčka) |
1 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 229,6mg |
Draslík | 169,7mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 230,3mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,5mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr moučkový, Olej stolní, Sardelové řezy, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Petržel - nať, Worcester (worcesterská omáčka), Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Omáčka sardelová I postup přípravy receptu:
1 | Všechny přísady na majonézu musí mít stejnou teplotu. |
2 | Do osolených žloutků přikapáváme za stáleho tření olej, až bude hmota hustá. Poté ji zředíme citrónovou šťávou a opět za stálého tření dokapeme zbytek oleje. |
3 | Takto připravenou hmotu můžeme uchovat v lednici vespod i několik dnů, ovšem zakrytou. |
4 | Před konzumováním dochutíme horčicí, cukrem a něco mezi 6 - 8 kapkami worcesterskou omáčkou. |
5 | Pokud je třeba majonézu zředit, použijeme vývar. |
6 | Pro ulehčení a urychlení můžeme majonézu koupit již hotovou. |
7 | Kůrku z žemle si odkrojíme, střídku nakrájíme na plátky a namočíme do mléka. Poté žemli vymačkáme a prolisujeme do misky. Vařený žloutek si prolisujeme k žemli, přidáme vykostěné a utřené sardelové řezy a vmícháme do majonézy. |
8 | Dle chuti přidáme pár kapek worcesterové omáčky a na závěr přimíchíme jemně nasekanou petrželovou nať. |
Poznámka
Majonézu, která se nám srazila, napravíme tím, že do misky dáme četstvý žloutek a za za stálého šlehání přidáváme po částech sraženou majonézu. Anebo do sražené majonézy zamícháme 1 lžíci horké vody nebo horkého octa. V dnešní době připravujeme majonézu v mixéru tak, že osolené žloutky mixujeme a přidáváme olej a poté i ostatní přísady až do zhoustnutí.