Chléb mrtvých - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chléb mrtvých
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | sedecky |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (14%) |
ID receptu: | 39466 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2 kávová lžička | Anýz mletý |
125 g | Cukr krupice |
2 kávová lžička | Droždí |
125 g | Máslo čerstvé |
500 g | Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička | Pomerančová kůra |
1 kávová lžička | Sůl |
6 ks | Vejce slepičí |
50 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 324,4mg |
Draslík | 194,9mg |
Vláknina | 502,4mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,2mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anýz mletý, Cukr krupice, Droždí, Pomerančová kůra, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chléb mrtvých postup přípravy receptu:
1 | Do mísy nasypeme droždí a zalijeme ho vodou. Počkáme pět minut, než se rozpustí, a pak zamícháme. Následně do mísy nasypeme mouku a sůl a pořádně zamícháme. Těsto poté zakryjeme a necháme 20 minut kynout na teplém místě. |
2 | Nyní přidáme vejce, máslo, cukr, anýz a pomerančovou kůru. Pořádně promícháme a vyklopíme na pomoučený pracovní stůl, kde minimálně pět minut hněteme. Vrátíme zpátky do olejem vymazané mísy a necháme aspoň dvě hodiny kynout. |
3 | Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z každé části zhruba jednu pětinu odřízneme a uděláme z menší části zhruba centimetr široké a dva centimetry dlouhé placky. Z větší části vytvarujeme chléb a přilepíme na něj vytvořené krátké placky křížem přes sebe, aby symbolizovaly kosti. Z jedné placky vytvoříme kuličku a tu umístíme na vrchol chleba. |
4 | Teď už jen stačí potřít rozšlehaným vajíčkem, dát do trouby a péct 35 minut při 180 stupních Celsia. |