Základní hnědá omáčka s vínem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 185 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Základní hnědá omáčka s vínem
Celkový čas: | 185 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | Šárka Hnízdová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 39513 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
1 kávová lžička | Bobkový list |
1 ks | Celer bulvový |
2 polévková lžíce | Celer - nať |
1 stroužek | Česnek |
100 g | Cibule |
500 g | Hovězí maso přední |
1,5 kg | Kosti hovězí řídké |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 g | Pepř černý celý |
2 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 kávová lžička | Protlak rajčatový |
30 g | Slanina vepřová |
20 g | Solamyl - bramborový škrob |
1 špetka | Sůl |
1 kávová lžička | Tymián čerstvý |
250 ml | Víno bílé |
400 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 300,1mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 88,2mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Hovězí maso přední, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slanina vepřová, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Kosti hovězí řídké, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Olej olivový, Petržel - nať, Protlak rajčatový, Solamyl - bramborový škrob mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Základní hnědá omáčka s vínem postup přípravy receptu:
1 | Ve velkém hrnci zahřejeme olej, přisypeme kosti a nakrájenou slaninu a maso, opečeme a osolíme, ihned zalijeme trochou vody a mícháme. |
2 | Zeleninu na polévku očistíme a nakrájíme na malé kousky, to samé uděláme s česnekem a cibulí. Zeleninu vmícháme do hrnce. |
3 | Poprášíme moukou a opékáme, směs stále mícháme, tak aby se nepřipálila. Přilijeme víno ( 200ml ) a protlak, ochutíme tymiánem, pepřem, petrželkou, bobkovým listem a celerovou natí, zalijeme zbylou vodou. |
4 | Takto vaříme zhruba dvě hodiny. |
5 | Poté omáčku zbavíme koření a propasírujeme. |
6 | Nakonec omáčku dolijeme zbylým vínem, smíchaným s moučkou a dochutíme. |