Pečené telecí hrudí s nádivkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečené telecí hrudí s nádivkou
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 39541 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
150 g | Chléb toastový |
1 ks | Cibule červená |
150 g | Houby čerstvé |
250 g | Jehněčí maso mleté |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Pažitka |
1 špetka | Pepř černý mletý |
100 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
100 g | Šunka parmská |
1 kg | Telecí hruď |
150 ml | Víno portské |
100 ml | Vývar zeleninový |
250 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 251,6mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,8mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 47,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chléb toastový, Jehněčí maso mleté, Pažitka, Sůl, Telecí hruď, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule červená, Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Šunka parmská, Víno portské, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečené telecí hrudí s nádivkou postup přípravy receptu:
1 | Telecí hrudí omyjeme, osušíme a zevnitř i zvenku osolíme a opepříme. Toastový chléb namočíme na 10 minut do vody. Červenou cibuli a česnek oloupeme a najemno nakrájíme. Houby očistíme a nakrájíme na kostičky. Parmskou šunku nakrájíme na malé proužky. |
2 | Na pánvi rozpustíme lžíci másla a parmskou šunku, cibuli, česnek a houby na něm orestujeme. Osolíme, opepříme a přidáme najemno nasekanou pažitku. Přidáme mleté maso a ještě 10 minut restujeme. Nakonec přimícháme toastový chleb. |
3 | Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. |
4 | V telecím mase za pomoci nože utvoříme hlubokou kapsu a naplníme jí připravenou masovou nádivkou. Otvor za pomoci kuchyňské nitě zašijeme. |
5 | V pekáčku rozpustíme zbytek másla a maso ze všech stran opečeme. Zalijeme zeleninovým vývarem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 100 minut. |
6 | Vypečenou šťávu nalijeme do kastrůlku, přidáme portské víno a svaříme, nakonec přimícháme smetanu. |
7 | Telecí hrudí krájíme na plátky, servírujeme na připravené talíře a zalijeme smetanovou omáčkou. |