Jablečný páj s hrozinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablečný páj s hrozinkami
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 39547 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
120 g | Cukr třtinový |
3 polévková lžíce | Hrozinky |
500 g | Jablka |
15 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
Koláčové těsto základní | |
---|---|
0,1 kávová lžička | Citronová šťáva |
13,8 g | Hera |
15 g | Máslo čerstvé |
35 g | Mouka pšeničná hladká voženílkova |
0,1 špetka | Sůl |
0,1 ks | Vejce slepičí |
0,3 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 8,2mg |
Draslík | 145,8mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,5mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr třtinový, Hrozinky, Jablka, Skořice mletá, Citronová šťáva, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Hera, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká voženílkova mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jablečný páj s hrozinkami postup přípravy receptu:
1 | Koláčové těsto základní [39537]: |
2 | Do větší mísy dáme prosetou mouku, špetku soli. Máslo s Herou, které nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s s 2 lžícemi šťávy a 2 lžícemi ledové vody. |
3 | Vyšlehaný žloutek pomalu , za stálého promíchání s moukou, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse, nebo na vále, zpracujeme. Rozdělíme ho na dva díly, vyválíme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet . (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.) |
4 | Nastříháme si pečící papír velikosti pečícího plechu. Jednu část těsta položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na pečící formu. Okraje přitiskneme. |
5 | Zdravá jablka omyjeme, osušíme, rozkrájíme na čtvrtky, odstraníme jadřince a jablka nakrájíme na plátky. Dáme je do mísy promícháme s 1 lžicí citronové šťávy, 1 lžičkou skořice, 120 g třtinového cukru. V sítu promyjeme zlaté hrozinky a necháme je odkapat.Jablka nasypeme na těsto a posypeme je hrozinkami a poklademe plátky čerstvého másla (15 g). |
6 | Rozválíme si druhou polovinu těsta a položíme ji na jablka. Okraje k sobě dobře ozdobně vidličkou přitiskneme. A vidličkou na několika místech těsto propíchneme. |
7 | Koláč dáme do předem vyhřáté trouby na 220°C. Při této teplotě pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme a pečeme při 175°C přibližně 35-40 minut. Upečený koláč má zlatou barvu. |
8 | Necháme ho zchladnout, pak ho nakrájíme na porce. Koláč podáváme teplý i studený. |