Recept

Sněhový citronový koláč

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 39570
Kategorie: Koláče

Ingredience

1,5 polévková lžíce Citronová kůra
60 ml Citronová šťáva
90 g Cukr krupice
230 g Cukr krystal
2 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
1 ks Cukr vanilka
35 g Maizena - kukuřičný škrob
195 g Máslo čerstvé
140 g Mouka pšeničná hladká
2 špetka Sůl
4 ks Vejce slepičí
7,3 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

24% Kalorie 470 kcal
Kilojoule 1 968kJ
17% Sacharidy 62 g
31% Tuky 23 g
5% Sodík 103 mg
10% Bílkoviny 6 g

Sněhový citronový koláč postup přípravy receptu:

1

Nejdříve připravíme těsto. Do větší mísy dáme 140 g hladké proseté mouky, špetku soli a změklé máslo (120 g), které nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek se 2 lžícemi octa a 2 lžícemi (30 ml) ledové vody.

2

Vyšlehaný žloutek pomalu za stálého promíchání s moukou nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse zpracujeme. Vyválíme dva válečky, zabalíme je do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)

3

Mezitím připravíme vanilko-citrónový krém. Do rendlíku dáme 4 dl vody a přivedeme ji k varu. V misce, která se dá "posadit" na rendlík, smícháme 230 g krystalového cukru s 35 g Maizeny a špetkou soli. Promícháme a pomalu budeme přilévat 2.8 dl teplé vody, 60 ml citronové šťávy, nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citrónu (1 lžíce), 3 rozšlehané žloutky, 1 sáček vanilkového cukru a 1 lžíci (25 g) másla. Misku položíme na rendlík, směs šleháme do zhoustnutí. Když máme hustý krém, zakryjeme ho potravinářskou fólií, tak se neutvoří škraloup a necháme vychladnout.

4

Čtyři bílky, které mají pokojovou teplotu, vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme postupně lžíci krupicového cukru a chvilku ještě šleháme.

5

Sníh z bílků by měl být tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme ale pozor, abychom sníh nepřešlehali. Sníh rychle zpracujeme.

6

Připravíme těsto: nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma koláčové formy.

7

Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na formu, kterou vložíme do předem vyhřáté trouby na 175 °C. Těsto propíchneme několikrát vidličkou a pečeme 15 minut.

8

Na takto upečený zchladlý korpus urovnáme vyšlehaný vychladlý krém, na něj položíme sníh, uhladíme ho a koláč vrátíme zpět do trouby. Dopečeme ho při 175 °C 12-15 minut, až povrch bude zlatohnědý.

9

Vychladlý koláč rozkrájíme, posypeme práškovým cukrem s vanilkou a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept