Recept

Francouzský ovocný koláč

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 55 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 39582
Kategorie: Koláče

Ingredience

těsto
60 g Hera
60 g Máslo čerstvé
140 g Mouka pšeničná hladká
2 polévková lžíce Ocet vinný
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
30 ml Voda pitná
ovoce
1 polévková lžíce Citronová šťáva
4 ks Jablka
250 g Jahody zahradní
5 ks Kiwi
150 g Rybíz černý
krém
120 g Cukr krupice
2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
2,3 dl Mléko polotučné
1,2 dl Smetana 33% (šlehačka)
2 kávová lžička Tresť vanilková
1 ks Vaječný žloutek slepičí
2 ks Vejce slepičí
glazura
50 g Džem meruňkový
1 kávová lžička Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

31% Kalorie 619 kcal
Kilojoule 2 591kJ
24% Sacharidy 85 g
39% Tuky 29 g
4% Sodík 83 mg
18% Bílkoviny 10 g

Francouzský ovocný koláč postup přípravy receptu:

1

Připravíme krém: v míse vymícháme 120 g cukru s 2 rozšlehanými vejci a 1 rozšlehaným žloutkem. Přimícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu Maizeny.

2

1.2 dl smetany smícháme s 2.3 dl mléka a pomalu zahříváme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme z plotny a horké postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem, kterou dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne krém houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny a vmícháme vanilkovou příchuť.

3

Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.

4

Krém můžeme připravit i den dopředu.

5

Uděláme těsto: do větší mísy dáme 140 g hladké proseté mouky a špetku soli. Změklé máslo s Herou (celkem 120 g) nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 2 lžícemi octa a 2 lžícemi (30 ml) ledové vody.

6

Vyšlehaný žloutek pomalu za stálého promíchání s moukou nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse zpracujeme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto můžeme připravit dopředu, v chladničce vydrží i 3 dny.)

7

Omyjeme a osušíme ovoce: jahody, kiwi, jablka, černý rybíz. Červená jablka, pokud mají krásnou slupku, nebudeme loupat. Rozkrájíme je, zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky, dáme do mísy a pokapeme 1 lžicí citrónové šťávy. Kiwi oloupeme a nakrájíme na kolečka. Jahody rozkrájíme na poloviny.

8

Připravíme těsto do formy: nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar koláčové formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.

9

Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na formu a upravíme. Pak formu s těstem vložíme na 15 minut do mrazničky.

10

Formu vložíme do předem vyhřáté trouby na 175 °C, těsto propíchneme několikrát vidličkou a pečeme 15 minut.

11

Připravíme meruňkovou glazuru: meruňkové želé (nebo džem, který protlačíme sítem, aby byl hladký) dáme do rendlíku a pomalu zahříváme, až se rozpustí. Přimícháme 1 lžičku vody a želé vymícháme dohladka.

12

Na takto upečený zchladlý korpus urovnáme vyšlehaný vychladlý krém, na něj ozdobně položíme ovoce. Štětcem na pečení potíráme glazurou ovoce a necháme zatuhnout.

13

Vychladlý koláč rozkrájíme a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept