Francouzský ovocný koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouzský ovocný koláč
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 39582 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
těsto | |
---|---|
60 g | Hera |
60 g | Máslo čerstvé |
140 g | Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce | Ocet vinný |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
30 ml | Voda pitná |
ovoce | |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
4 ks | Jablka |
250 g | Jahody zahradní |
5 ks | Kiwi |
150 g | Rybíz černý |
krém | |
120 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
2,3 dl | Mléko polotučné |
1,2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 kávová lžička | Tresť vanilková |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
glazura | |
50 g | Džem meruňkový |
1 kávová lžička | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 60g |
---|---|
Cholesterol | 243,0mg |
Draslík | 533,5mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 138,2mg |
Vitamín E | 4,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Ocet vinný, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Citronová šťáva, Jablka, Jahody zahradní, Rybíz černý, Cukr krupice, Tresť vanilková, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hera, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Kiwi, Maizena - kukuřičný škrob, Mléko polotučné, Smetana 33% (šlehačka), Džem meruňkový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Francouzský ovocný koláč postup přípravy receptu:
1 | Připravíme krém: v míse vymícháme 120 g cukru s 2 rozšlehanými vejci a 1 rozšlehaným žloutkem. Přimícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu Maizeny. |
2 | 1.2 dl smetany smícháme s 2.3 dl mléka a pomalu zahříváme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme z plotny a horké postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem, kterou dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne krém houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny a vmícháme vanilkovou příchuť. |
3 | Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny. |
4 | Krém můžeme připravit i den dopředu. |
5 | Uděláme těsto: do větší mísy dáme 140 g hladké proseté mouky a špetku soli. Změklé máslo s Herou (celkem 120 g) nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 2 lžícemi octa a 2 lžícemi (30 ml) ledové vody. |
6 | Vyšlehaný žloutek pomalu za stálého promíchání s moukou nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse zpracujeme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto můžeme připravit dopředu, v chladničce vydrží i 3 dny.) |
7 | Omyjeme a osušíme ovoce: jahody, kiwi, jablka, černý rybíz. Červená jablka, pokud mají krásnou slupku, nebudeme loupat. Rozkrájíme je, zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky, dáme do mísy a pokapeme 1 lžicí citrónové šťávy. Kiwi oloupeme a nakrájíme na kolečka. Jahody rozkrájíme na poloviny. |
8 | Připravíme těsto do formy: nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar koláčové formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma. |
9 | Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na formu a upravíme. Pak formu s těstem vložíme na 15 minut do mrazničky. |
10 | Formu vložíme do předem vyhřáté trouby na 175 °C, těsto propíchneme několikrát vidličkou a pečeme 15 minut. |
11 | Připravíme meruňkovou glazuru: meruňkové želé (nebo džem, který protlačíme sítem, aby byl hladký) dáme do rendlíku a pomalu zahříváme, až se rozpustí. Přimícháme 1 lžičku vody a želé vymícháme dohladka. |
12 | Na takto upečený zchladlý korpus urovnáme vyšlehaný vychladlý krém, na něj ozdobně položíme ovoce. Štětcem na pečení potíráme glazurou ovoce a necháme zatuhnout. |
13 | Vychladlý koláč rozkrájíme a podáváme. |