Recept

Ovocný koláč s višněmi

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (34%)
ID receptu: 39586
Kategorie: Koláče

Ingredience

170 g Cukr krupice
2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
680 g Višně
těsto
1 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
230 g Máslo čerstvé
280 g Mouka pšeničná hladká
2 polévková lžíce Ocet vinný
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
2 polévková lžíce Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

63% Kalorie 1,242 kcal
Kilojoule 5 195kJ
34% Sacharidy 123 g
68% Tuky 51 g
3% Sodík 67 mg
19% Bílkoviny 11 g

Ovocný koláč s višněmi postup přípravy receptu:

1

Ovoce - zralé višně omyjeme, vypeckujeme a smícháme se 170 g krupicového cukru a 2 lžícemi Maizeny.

2

Připravíme těsto: do větší mísy dáme 280 g hladké mouky se špetkou soli. Změklé máslo (celkem 230 g) nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 2 lžícemi octa a 2 lžícemi (30 ml) minerální vody.

3

Vyšlehaný žloutek pomalu za stálého promíchání s moukou nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse zpracujeme. Na vále z těsta vyválíme 2 válečky, zabalíme je do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto v chladničce vydrží i 3 dny.)

4

Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Polovinu těsta položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar koláčové formy. Placka by měla být alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.

5

Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny těsta zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na formu a upravíme.

6

Rozložíme na něj připravené višně.

7

Druhou polovinu těsta rozválíme na menší asi o 2 cm menší placku. Rádýlkem placku nakrájíme na pruhy široké přibližně 2 cm. Z pruhů vytvoříme na povrch višní mřížku.

8

Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby na 175 °C. Pečeme 20 minut, pak koláč zakryjeme alobalem a pečeme ještě přibližně dalších 20 minut. Koláč bude upečený, až získá krásnou zlatou barvu.

9

Koláč trošku posypeme práškovým cukrem a rozkrájíme. Podáváme ho teplý i studený.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept