Ovocný koláč s višněmi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ovocný koláč s višněmi
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 39586 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
170 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
680 g | Višně |
těsto | |
---|---|
1 polévková lžíce | Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
230 g | Máslo čerstvé |
280 g | Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce | Ocet vinný |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 70g |
---|---|
Cholesterol | 161,6mg |
Draslík | 303,2mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 64,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Višně, Ocet vinný, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr práškový s vanilkovou příchutí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Ovocný koláč s višněmi postup přípravy receptu:
1 | Ovoce - zralé višně omyjeme, vypeckujeme a smícháme se 170 g krupicového cukru a 2 lžícemi Maizeny. |
2 | Připravíme těsto: do větší mísy dáme 280 g hladké mouky se špetkou soli. Změklé máslo (celkem 230 g) nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 2 lžícemi octa a 2 lžícemi (30 ml) minerální vody. |
3 | Vyšlehaný žloutek pomalu za stálého promíchání s moukou nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse zpracujeme. Na vále z těsta vyválíme 2 válečky, zabalíme je do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto v chladničce vydrží i 3 dny.) |
4 | Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Polovinu těsta položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar koláčové formy. Placka by měla být alespoň o 2.5 cm větší, než je forma. |
5 | Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny těsta zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na formu a upravíme. |
6 | Rozložíme na něj připravené višně. |
7 | Druhou polovinu těsta rozválíme na menší asi o 2 cm menší placku. Rádýlkem placku nakrájíme na pruhy široké přibližně 2 cm. Z pruhů vytvoříme na povrch višní mřížku. |
8 | Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby na 175 °C. Pečeme 20 minut, pak koláč zakryjeme alobalem a pečeme ještě přibližně dalších 20 minut. Koláč bude upečený, až získá krásnou zlatou barvu. |
9 | Koláč trošku posypeme práškovým cukrem a rozkrájíme. Podáváme ho teplý i studený. |