Čokoládový koláč se šlehačkou a malinami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládový koláč se šlehačkou a malinami
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 39594 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
50 g | Borůvky |
85 g | Čokoláda na vaření |
3 polévková lžíce | Čokoládové kousky |
230 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
0,5 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
50 g | Maliny |
105 g | Máslo čerstvé |
70 g | Mouka pšeničná hladká |
3 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 86g |
---|---|
Cholesterol | 147,8mg |
Draslík | 260,1mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,7mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Maliny, Ořechy vlašské, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda na vaření, Čokoládové kousky, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čokoládový koláč se šlehačkou a malinami postup přípravy receptu:
1 | Do mísy prosejeme hladkou mouku spolu s kypřícím práškem a solí. |
2 | Ve větším rendlíku při mírné teplotě si za stálého míchání rozehřejeme máslo (85 g) s rozlámanou čokoládou. Pak čokoládu odstavíme z plotny, přimícháme prosátý moučkový cukr, rozšlehaný žloutek a vanilkový cukr. Vše rozmícháme dohladka, pak budeme postupně přidávat připravenou mouku. Vše důkladně promícháme. Z bílku si vyšleháme tuhý sníh, který nakonec zlehka vmícháme do těsta. |
3 | Dortovou formu si vytřeme máslem (25 g)a vysypeme nastrouhanými vlašskými ořechy. |
4 | Těsto do formy nalijeme, povrch zarovnáme a dáme do předem vyhřáté trouby na 175°C péct. |
5 | Pečeme 20 minut. Čokoládový koláč necháme vychladit. Mezitím si vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku. Omyjeme čerstvé maliny s borůvkami (ovoce podle ročního období) a necháme odkapat. |
6 | Koláč nakrájíme na porce, ozdobíme šlehačkou, kterou posypeme čokoládovými hoblinkami, ovocem a podáváme. |