Lahodný koláč s kokosovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lahodný koláč s kokosovým krémem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 39604 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
15 g | Cukr moučkový |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
těsto | |
---|---|
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
120 g | Máslo čerstvé |
140 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
kokosový krém | |
140 g | Cukr krupice |
80 g | Kokos strouhaný |
1,5 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
30 g | Máslo čerstvé |
2,4 dl | Mléko kokosové |
4,8 dl | Mléko plnotučné |
2 špetka | Sůl |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 470,7mg |
Draslík | 138,4mg |
Vláknina | 10,4mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,1mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 625,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Citronová šťáva, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Sůl, Tresť vanilková, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Kokos strouhaný, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Mléko kokosové, Mléko plnotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lahodný koláč s kokosovým krémem postup přípravy receptu:
1 | Do větší mísy prosejeme 140 g mouky s špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžicí citronové šťávy a s 2 lžícemi vody. |
2 | Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
3 | Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). |
4 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje ozdobně přitiskneme vidličkou o okraje plechu a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 220°C. Pečeme 15 minut. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout. |
5 | Připravíme si krém. V míse si vyšleháme 4 žloutky. Do kastrolu si dáme 140 g krupicového cukru, 1.5 lžíce Maizeny, 2 špetky soli, vše promícháme a kastrol dáme na plotnu, pomalu zahříváme a za stálého míchání přiléváme kokosové mléko a plnotučné mléko. Stále mícháme a vaříme 1 minutu. Pak kastrol odstavíme z plotny a polovinu tekutiny nalijeme za stálého šlehání ke žloutkům. Žloutkovou směs vrátíme do kastrolu a vše za stálého míchání vaříme další 1 minutu. Pak hrnec odstavíme z plotny. Když žloutkový základ vychladne postupně do něj zašleháme vanilkovou příchuť a 30 g másla. Nakonec přimícháme strouhaný kokos. |
6 | Tímto krémem naplníme upečený koláčový korpus. Překryjeme ho potravinářskou folií a necháme v chladničce ztuhnout. |
7 | Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme el. metlou do husté pěny. Přidáme lžíci (15 g) prosátého moučkového cukru a jen chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) |
8 | Fólii odložíme, koláč ozdobíme šlehačkou a podáváme. |