Recept

Francouzský koláč s jablky a karamelem

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 39618
Kategorie: Koláče

Ingredience

6 ks Jablka
2,5 dl Smetana 33% (šlehačka)
těsto
1 kávová lžička Citronová šťáva
1 polévková lžíce Cukr moučkový
120 g Máslo čerstvé
140 g Mouka pšeničná hladká
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
2 polévková lžíce Voda pitná
karamel
220 g Cukr krupice
220 g Máslo čerstvé

Nutriční hodnoty jedné porce

46% Kalorie 901 kcal
Kilojoule 3 771kJ
24% Sacharidy 85 g
84% Tuky 63 g
2% Sodík 44 mg
9% Bílkoviny 5 g

Francouzský koláč s jablky a karamelem postup přípravy receptu:

1

Připravíme si pánev o průměru 22-23 cm, kterou budeme moci dát do trouby, nebo zapékací mísu.

2

Do mísy prosejeme (140 g) mouku s špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžíci citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.

3

Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

4

Mezitím si omyjeme a osušíme jablka. Rozčtvrtíme je, odstraníme jadřince a jablka oloupeme. Rozehřejeme si troubu na 200°C.

5

V pánvi si vymícháme 220 g másla s 220 g krupicového cukru a směs rovnoměrně po dně upravíme. Na máslovou směs položíme nakrájená jablka tak, že začneme od středu, kam položíme čtvrtku jablka a kolem dokola naskládáme do kruhu ostatní jablka. Mezery mezi jablky vyplníme menšími kousky jablek. Pánev dáme na plotnu a silně ji zahříváme 10-15 minut, až do doby, kdy se máslo rozpustí a cukr začne karamelizovat. NIC nepromícháváme. Karamel musí probublávat na povrch a pokrýt kousky jablek. Pak pánev odstavme z plotny a necháme vychladnout.

6

Mezitím si nastříháme pečící papír velikosti pánve. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3- mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

7

Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme a vyklopíme na vychladlá jablka. Okraje přitiskneme dovnitř pánve pomocí vidličky nebo prstů.

8

Pečeme 20-30 minut. Upečený koláč necháme vychladnout asi 30 minut. Pak na něj přiklopíme velký mělký talíř, nebo rovný tác a pánev převrátíme. Takto koláč vyklopíme.

9

Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme el. metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a jen chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.)

10

Koláč ozdobíme šlehačkou, nakrájíme a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept