Recept

Mandlový křehký dezert

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 39646
Kategorie: Koláče

Ingredience

šlehačka
1 polévková lžíce Cukr moučkový
2,5 dl Smetana 33% (šlehačka)
těsto
15 g Cukr moučkový
60 g Máslo čerstvé
70 g Mouka pšeničná hladká T 650
1 kávová lžička Ocet vinný
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
2 polévková lžíce Voda pitná
krém
230 g Cukr krupice
1 ks Cukr vanilka
120 g Mandle
280 g Máslo čerstvé
3 ks Vejce slepičí
Mandlový křehký dezert
4 polévková lžíce Džem jahodový
250 g Jahody zahradní
100 g Mandle plátky

Nutriční hodnoty jedné porce

55% Kalorie 1,083 kcal
Kilojoule 4 533kJ
21% Sacharidy 76 g
111% Tuky 84 g
4% Sodík 83 mg
27% Bílkoviny 15 g

Mandlový křehký dezert postup přípravy receptu:

1

Do větší mísy prosejeme 70g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15g moučkového cukru.

2

Změklé máslo (60 g)nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octem. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.

3

Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)

4

Připravíme si krém: 120 g loupaných mandlí pomeleme. Ve šlehači si vyšleháme 280 g másla s 230 g cukru krupice a vanilkovým cukrem. Postupně za stálého šlehání přidáme mleté mandle a pak 3 vejce. Vyšleháme tuhý krém, který uložíme na 20 minut do chladničky.

5

Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.

6

Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.

7

Okraje ozdobně vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem.

8

Korpus upečeme v předehřáté troubě při 175°C 15 minut. Pak korpus vyjmeme, necháme vychladnout, povrch potřeme jahodovým džemem. Pak na džem naneseme vychlazený krém, který ozdobně pokryjeme mandlovými lupínky.

9

Koláč vrátíme zpět do vyhřáté trouby, teplotu snížíme na 160°C, pečeme 35-40 minut.

10

Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme el. metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a jen chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.)

11

Upečený dezert ozdobíme šlehačkou a omytými čerstvými jahodami.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept