Mandlový křehký dezert - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mandlový křehký dezert
Mandlový křehký dezert
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 39646 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
šlehačka | |
---|---|
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
těsto | |
15 g | Cukr moučkový |
60 g | Máslo čerstvé |
70 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Ocet vinný |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
krém | |
230 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
120 g | Mandle |
280 g | Máslo čerstvé |
3 ks | Vejce slepičí |
Mandlový křehký dezert | |
4 polévková lžíce | Džem jahodový |
250 g | Jahody zahradní |
100 g | Mandle plátky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 58g |
---|---|
Cholesterol | 298,2mg |
Draslík | 249,9mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,5mg |
Vitamín E | 5,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 64,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Cukr moučkový, Ocet vinný, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Mandle, Vejce slepičí, Jahody zahradní mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Džem jahodový, Mandle plátky mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mandlový křehký dezert postup přípravy receptu:
1 | Do větší mísy prosejeme 70g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15g moučkového cukru. |
2 | Změklé máslo (60 g)nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octem. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. |
3 | Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.) |
4 | Připravíme si krém: 120 g loupaných mandlí pomeleme. Ve šlehači si vyšleháme 280 g másla s 230 g cukru krupice a vanilkovým cukrem. Postupně za stálého šlehání přidáme mleté mandle a pak 3 vejce. Vyšleháme tuhý krém, který uložíme na 20 minut do chladničky. |
5 | Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma. |
6 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu. |
7 | Okraje ozdobně vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem. |
8 | Korpus upečeme v předehřáté troubě při 175°C 15 minut. Pak korpus vyjmeme, necháme vychladnout, povrch potřeme jahodovým džemem. Pak na džem naneseme vychlazený krém, který ozdobně pokryjeme mandlovými lupínky. |
9 | Koláč vrátíme zpět do vyhřáté trouby, teplotu snížíme na 160°C, pečeme 35-40 minut. |
10 | Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme el. metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a jen chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) |
11 | Upečený dezert ozdobíme šlehačkou a omytými čerstvými jahodami. |