Recept

Křehký koláč s javorovým sirupem

  • Kanada
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 39656

Ingredience

na ozdobu
0,5 dl Sirup javorový
2 dl Smetana 16% (pochoutková)
základní těsto
1 kávová lžička Citronová šťáva
140 g Mouka pšeničná hladká
120 g Máslo čerstvé
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
2 polévková lžíce Voda pitná
javorová směs
400 g Cukr třtinový
50 g Máslo čerstvé
1,5 dl Sirup javorový
2,4 dl Smetana 33% (šlehačka)
15 g Strouhanka
2 špetka Sůl
1 kávová lžička Tresť vanilková
1 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

43% Kalorie 847 kcal
Kilojoule 3 543kJ
30% Sacharidy 109 g
59% Tuky 45 g
9% Sodík 171 mg
12% Bílkoviny 7 g

Křehký koláč s javorovým sirupem postup přípravy receptu:

1

Nejdříve připravíme základní těsto: do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. Přidáme 1 lžíci nastrouhané citronové kůry, 120 g másla nakrájeného na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.

2

Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

3

Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

4

Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje ozdobně přitiskneme vidličkou o okraje plechu a dáme do chladničky na 20-30 minut.

5

V rendlíku při mírné teplotě ušleháme smetanu s třtinovým cukrem, javorovým sirupem a máslem. Šleháme do doby, až se máslo rozpustí. Rendlík odstavíme z plotny a směs necháme asi 10 minut chladnout.

6

V hrnečku vidličkou dobře rozšleháme vejce a přimícháme ho do směsi s javorovým sirupem. Za stálého míchání přidáme 2 špetky soli, vanilkovou tresť a strouhanku. Tuto směs nalijeme na připravené vychlazené těsto.

7

Koláčovou formu dáme do předem vyhřáté trouby na 175 °C. pečeme přibližně 40-45 minut. Javorová náplň by měla být tuhá, ale uprostřed vystouplá.

8

Zcela vychladlý koláč nakrájíme na porce, každou porci ozdobíme kvalitní hustou zakysanou smetanou, ozdobně pokapeme javorovým sirupem (0.5 dl) a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept