Křehký koláč s javorovým sirupem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehký koláč s javorovým sirupem
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 39656 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
na ozdobu | |
---|---|
0,5 dl | Sirup javorový |
2 dl | Smetana 16% (pochoutková) |
základní těsto | |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
120 g | Máslo čerstvé |
140 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
javorová směs | |
400 g | Cukr třtinový |
50 g | Máslo čerstvé |
1,5 dl | Sirup javorový |
2,4 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
15 g | Strouhanka |
2 špetka | Sůl |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 89g |
---|---|
Cholesterol | 196,3mg |
Draslík | 178,2mg |
Vláknina | 124,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sirup javorový, Citronová šťáva, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr třtinový, Sirup javorový, Strouhanka, Sůl, Tresť vanilková, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 16% (pochoutková), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křehký koláč s javorovým sirupem postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve připravíme základní těsto: do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. Přidáme 1 lžíci nastrouhané citronové kůry, 120 g másla nakrájeného na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody. |
2 | Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
3 | Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). |
4 | Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje ozdobně přitiskneme vidličkou o okraje plechu a dáme do chladničky na 20-30 minut. |
5 | V rendlíku při mírné teplotě ušleháme smetanu s třtinovým cukrem, javorovým sirupem a máslem. Šleháme do doby, až se máslo rozpustí. Rendlík odstavíme z plotny a směs necháme asi 10 minut chladnout. |
6 | V hrnečku vidličkou dobře rozšleháme vejce a přimícháme ho do směsi s javorovým sirupem. Za stálého míchání přidáme 2 špetky soli, vanilkovou tresť a strouhanku. Tuto směs nalijeme na připravené vychlazené těsto. |
7 | Koláčovou formu dáme do předem vyhřáté trouby na 175 °C. pečeme přibližně 40-45 minut. Javorová náplň by měla být tuhá, ale uprostřed vystouplá. |
8 | Zcela vychladlý koláč nakrájíme na porce, každou porci ozdobíme kvalitní hustou zakysanou smetanou, ozdobně pokapeme javorovým sirupem (0.5 dl) a podáváme. |