Koláč s kořeněnými broskvemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč s kořeněnými broskvemi
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 39690 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
12 ks | Broskve |
1 ks | Cukr vanilka |
2 špetka | Kardamom |
2 špetka | Muškátový oříšek |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
0,5 kávová lžička | Zázvor mletý |
na posypání | |
---|---|
2 polévková lžíce | Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
těsto | |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
110 g | Hera |
120 g | Máslo čerstvé |
280 g | Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce | Ocet vinný |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 58g |
---|---|
Cholesterol | 128,6mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 36,1mg |
Vitamín E | 9,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 34,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Broskve, Kardamom, Muškátový oříšek, Skořice mletá, Zázvor mletý, Citronová šťáva, Ocet vinný, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Hera, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr práškový s vanilkovou příchutí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč s kořeněnými broskvemi postup přípravy receptu:
1 | Do větší mísy dáme prosátou mouku, špetku soli, máslo s Herou, které nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 2 lžícemi octa a 2 lžícemi ledové vody. |
2 | Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého promíchání s moukou, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse, nebo na vále, zpracujeme. Rozdělíme ho na dva díly, vyválíme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.) |
3 | Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy o průměru 20-23 cm. Jednu část těsta položíme na střed pečícího papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar koláčové formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma. |
4 | Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. |
5 | Tím samým způsobem na vále připravíme z druhého těsta i druhou placku. |
6 | Omyté a osušené zralé broskve rozkrojíme, zbavíme slupky a pecek. Pak je nakrájíme na silnější plátky, které dáme do mísy. V druhé misce smícháme vanilkový cukr s mletým zázvorem, kardamomem, skořicí a muškátovým oříškem. |
7 | Pak koření zlehka vmícháme k plátkům broskví. Ozdobně je položíme na první připravené těsto a broskve zakryjeme druhou plackou těsta. Okraje k sobě dobře přitiskneme, pomůžeme si vidličkou nebo prsty. |
8 | Koláč dáme do předem vyhřáté trouby na 175 °C a pečeme 40-45 minut. |
9 | Upečený koláč necháme vychladnout posypeme práškovým cukrem s vanilkou, koláč rozkrájíme a podáváme. |