Hruškový křehký páj - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hruškový křehký páj
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 39715 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
na posypání | |
---|---|
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
0,5 ks | Cukr skořicový |
těsto | |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
25 g | Cukr krupice |
15 g | Mandle mleté |
60 g | Máslo čerstvé |
70 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
druhé těsto | |
1 ks | Cukr skořicový |
120 g | Cukr třtinový |
120 g | Mandle mleté |
80 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 41g |
---|---|
Cholesterol | 107,6mg |
Draslík | 252,9mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,6mg |
Vitamín E | 6,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Citronová šťáva, Cukr krupice, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr třtinový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Mandle mleté, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Cukr skořicový, Mandle mleté, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hruškový křehký páj postup přípravy receptu:
1 | Kompotované hrušky scedíme a nakrájíme na tenčí plátky. |
2 | Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se solí, přidáme 15 g mletých loupaných mandlí a vmícháme 25 g krupicového cukru. |
3 | Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky, pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Potom pomalu přilijeme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a lžíci citronové šťávy. Promícháme, těsto dobře uhněteme, musí být polotuhé, hladké a vláčné, nesmí se lepit. |
4 | Na mírně pomoučeném válu si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
5 | Nastříháme pečicí papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy plechu. Placička by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma. |
6 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky snadno zacelíme. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme a těsto vložíme do formy. |
7 | Okraje vidličkou přitiskneme o okraje formy a uložíme na 10 minut do mrazničky. |
8 | Mezitím si připravíme druhé těsto: do mísy vložíme 120 g mletých loupaných mandlí, smícháme se 2 lžícemi hladké mouky, 120 g třtinového cukru, 80 g měkkého másla a jedním skořicovým cukrem. Směs dobře promícháme. |
9 | Koláč z mrazničky vložíme do předem vyhřáté trouby (na 190°C), zakryjeme pečicím papírem a pečeme přibližně 10 minut. Poté vyjmeme, necháme vychladnout. Na upečený korpus položíme připravené druhé mandlové těsto. Hrušky ozdobně naskládáme do středu koláče. Koláč znovu vrátíme do trouby, teplotu snížíme na 175°C a pečeme 35 - 40 minut. |
10 | Upečený páj necháme vychladnout, posypeme práškovým cukrem, který jsme smíchali 1/2 skořicového cukru, nakrájíme a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme studené.