Jahodovo-rebarborový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jahodovo-rebarborový koláč
Jahodovo-rebarborový koláč
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 39727 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
na ozdobu | |
---|---|
1 ks | Pomeranče |
šlehačka | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
těsto | |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
230 g | Máslo čerstvé |
250 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
směs ovoce | |
230 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr skořicový |
340 g | Jahody zahradní |
2 polévková lžíce | Malinová šťáva |
1 špetka | Muškátový oříšek |
2 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
240 g | Reveň (Rebarbora) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 55g |
---|---|
Cholesterol | 153,5mg |
Draslík | 275,4mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 57,7mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 42,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pomeranče, Cukr moučkový, Citronová šťáva, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Jahody zahradní, Muškátový oříšek, Pomerančová kůra, Reveň (Rebarbora) mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Cukr skořicový, Malinová šťáva mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jahodovo-rebarborový koláč postup přípravy receptu:
1 | Do větší mísy vsypeme prosetou mouku, špetku soli. Měkké máslo nakrájíme na kousky, těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek se 2 lžícemi octa a 2 lžícemi ledové vody. |
2 | Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého promíchání s moukou, vlijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme, potom ho rukou důkladně v míse (nebo na vále) zpracujeme. Rozdělíme na dva díly, vyválíme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladnu 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.) |
3 | Nastříháme si pečicí papír velikosti formy a vyválíme plát o síle 3 mm. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma. |
4 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. |
5 | Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu. Vyválíme si druhou placku. |
6 | Jahody omyjeme, necháme okapat. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na 2 cm kousky. Rebarboru v míse smícháme s 1 skořicovým cukrem, 230 g krupicového cukru, nastrouhanou pomerančovou kůrou, 2 lžicemi malinové šťávy, 1 špetkou nastrouhaného muškátového oříšku, nakonec zlehka vmícháme jahody, které jsme rozkrájeli na poloviny. |
7 | Ovocnou náplň položíme na připravenou placku, urovnáme a zakryjeme druhou plackou. Okraje k sobě přilepíme a koláč dáme do trouby, předem vyhřáté na 220°C. Na několika místech těsto propíchneme vidličkou. Pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 175°C a těsto pečeme dalších 35 - 40 minut. |
8 | Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. |
9 | Omytý a osušený pomeranč oloupeme, dílky zbavíme slupky tak, aby nám zůstala jen dužina. |
10 | Upečený koláč necháme vychladnout. Pak ho nakrájíme, ozdobíme šlehačkou, půlměsíčky pomeranče a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme studené.