Svěží citronový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Svěží citronový koláč
Svěží citronový koláč
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 39738 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
na ozdobu | |
---|---|
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
3 polévková lžíce | Kokos strouhaný |
těsto | |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
50 g | Cukr krupice |
100 g | Máslo čerstvé |
140 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
krém | |
3 polévková lžíce | Citronová kůra |
1,2 dl | Citronová šťáva |
200 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
6 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 63g |
---|---|
Cholesterol | 620,2mg |
Draslík | 102,9mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 669,9mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,6mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 50,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr moučkový, Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krupice, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná, Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krupice, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kokos strouhaný, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Cukr vanilka, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Svěží citronový koláč postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme 5 chemicky neošetřených citronů a osušíme je. Z jednoho citronu nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. |
2 | Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli, přimícháme 15 g moučkového cukru lžíci nastrouhané citronové kůry. |
3 | 60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky, pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a lžičku citronové šťávy. Promícháme, těsto dobře uhněteme, musí být polotuhé, hladké a vláčné, nesmí se lepit. |
4 | Na mírně pomoučeném válu těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.) |
5 | Nastříháme pečicí papír velikosti pečicí formy. Těsto položíme na střed papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma. |
6 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečicí papír s těstem přeneseme a těsto položíme na formu. |
7 | Okraje přitiskneme vidličkou o okraje pečicí formy a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 200°C 10 - 15 minut. Do zlatova upečený koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem. |
8 | Do mísy si dáme 1,2 dl vymačkané citronové šťávy, přidáme 6 žloutků, 230 g cukru krupice, vanilkový cukr. Vyšleháme, zahříváme při střední teplotě, stále mícháme do doby, kdy krém začne houstnout, nesmí se však vařit. Rendlík odstavíme z plotny, pomalu do něj vmícháme 8 lžic měkkého másla, krém přecedíme přes síto, vmícháme nastrouhanou kůru z 3 citronů (3 lžíce) a vlahý krém nalijeme na upečený korpus. |
9 | Koláč dáme na hodinu do chladničky. |
10 | Vychlazený koláč posypeme kokosovou moučkou, kterou jsme promíchali se 2 lžícemi práškového cukru. Citron rozpůlíme, zbavíme semínek, nakrájíme na tenké půlměsíčky. Koláč ozdobíme plátky citronu, nakrájíme a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme studené.