Recept

Galetta- křehký koláč s hruškami a malinami

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 39758
Kategorie: Koláče

Ingredience

na posypání
1 polévková lžíce Cukr moučkový
ovoce
5 ks Hrušky
5 polévková lžíce Maliny
cukrová směs
3 polévková lžíce Cukr krystal
1 ks Cukr skořicový
2 polévková lžíce Cukr třtinový
2 polévková lžíce Mouka polohrubá
těsto
1 kávová lžička Citronová šťáva
120 g Máslo čerstvé
2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
140 g Mouka pšeničná hladká
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

22% Kalorie 437 kcal
Kilojoule 1 828kJ
16% Sacharidy 58 g
30% Tuky 22 g
3% Sodík 51 mg
9% Bílkoviny 5 g

Galetta- křehký koláč s hruškami a malinami postup přípravy receptu:

1

Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto na hrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek se lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.

2

Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, vlijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme, poté důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do chladna na 30 minut uležet.

3

Zralé hrušky omyjeme, rozčtvrtíme, odkrájíme jádřince a pokrájíme je asi na 1 - 1,5 cm silné plátky. Maliny omyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme odkapat.

4

Nastříháme pečicí papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečicího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je plech (průměr 22 - 23 cm).

5

Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečicí papír i s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. (Pečeme na pečicím papíru.)

6

V misce smícháme polohrubou mouku a skořicový cukr se třtinovým i krystalovým cukrem.

7

Plátky hrušek položíme ozdobně na povrch těsta tak, že začneme skládat od středu. Okraje těsta ponecháme přibližně 5 cm volné, protože okraj kolem dokola přehneme přes hrušky a ozdobně (např. vidličkou) okraj k hruškám přitiskneme.

8

Mezi hrušky vložíme maliny a ovoce posypeme připravenou cukrovou směsí. Koláč umístíme do předem vyhřáté trouby (na 220°C), přikryjeme alobalem, pečeme 35 - 40 minut.

9

Alobal odstraníme přibližně 5 minut před dopečením, aby koláč získal zlatou barvu. Upečený koláč necháme zchladnout, poté ho posypeme práškovým cukrem (1 lžíce), rozkrájíme a podáváme.

Poznámka

Servírujeme studené.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept