Salát z bulguru - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salát z bulguru
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 39776 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
Na salát | |
---|---|
225 g | Bulgur |
225 g | Feferony |
85 g | Ořechy para |
2 ks | Paprika žlutá |
1 g | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 ks | Rajčata |
2 ks | Šalotka |
1 g | Sůl |
Na dresink | |
1 stroužek | Česnek |
1 polévková lžíce | Hořčice |
1 kávová lžička | Ocet vinný |
1 kávová lžička | Ocet ze šampaňského - Balsamic |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 66g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 881,0mg |
Vláknina | 24g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 159,2mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bulgur, Feferony, Paprika žlutá, Rajčata, Šalotka, Sůl, Česnek, Ocet vinný mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ořechy para, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Hořčice, Ocet ze šampaňského - Balsamic, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Salát z bulguru postup přípravy receptu:
1 | Do větší misky nasypeme bulgur a zalijeme vařící vodou. Bulgur takto necháme máčet přibližně 20 minut. Mezitím nakrájíme papriky na čtvrtiny a odstraníme z nich jadérka. Potom paprikové čtvrtky položíme na do ruda rozpálený gril slupkou nahoru a počkáme, až se na ní začnou vytvářet puchýřky a začne k černat. Sundáme z grilu a necháme chladnout. Úplně vychladlé opatrně oloupeme a paprikovou dužinu rozkrájíme na kousky. |
2 | Zelené fazolky nasypeme do hrnce s vroucí vodou a vaříme 4 minuty. Potom vodu slijeme a fazole dobře opláchneme v tekoucí studené vodě. Rajčata spaříme vařící vodou a oloupeme. Rozkrojíme je, odstraníme semínka, pokrájíme na malé kousky. |
3 | Do další misky vlijeme olivový olej, balzamikový a vinný ocet, vložíme hořčici a prolisovaný stroužek česneku. Ze všech těchto ingrediencí smícháme dresink. |
4 | Z bulguru slijeme vodu a přelijeme ho vyrobeným dresinkem. Promícháme, postupně přidáváme všechnu zeleninu - grilované papriky, uvařené fazolky, oloupaná a nakrájená rajčata, na kolečka pokrájenou šalotku, hrubě posekané paraořechy. Nakonec vše posypeme petrželkou, posolíme a popepříme. Ještě jednou lehce promícháme a studené podáváme. |
Poznámka
Kombinace hořčice s balzamikovým octem dodá salátu unikátní chuť.