Gratin z kořenové zeleniny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratin z kořenové zeleniny
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | nova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (22%) |
ID receptu: | 39819 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
200 g | Brambory |
200 g | Celer bulvový |
1 stroužek | Česnek |
20 g | Máslo čerstvé |
150 ml | Mléko polotučné |
1 špetka | Muškátový oříšek |
200 g | Pastinák |
1 špetka | Pepř černý mletý |
450 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
60 g | Sýr Gruyére |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 120,0mg |
Draslík | 283,9mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer bulvový, Česnek, Muškátový oříšek, Sůl, Sýr Gruyére mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pastinák, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratin z kořenové zeleniny postup přípravy receptu:
1 | Pastinák, brambory a celer oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a urovnáme ve vrstvách do máslem vymazaného pekáčku. V každé vrstvě se musejí plátky mírně překrývat. |
2 | Zeleninu zalijeme smetanou rozšlehanou s mlékem, rozmělněným česnekem, špetkou soli, pepře a muškátu. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem. |
3 | Gratin pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu doměkka a dozlatova. |