Koláč s broskvovým sněhem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč s broskvovým sněhem
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 39846 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
5 ks | Broskve |
1,5 polévková lžíce | Pomerančová šťáva |
25 g | Želatina |
těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
120 g | Máslo čerstvé |
140 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
sníh z bílků | |
90 g | Cukr krupice |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
šlehačka | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 113,2mg |
Draslík | 327,9mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,9mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Broskve, Pomerančová šťáva, Želatina, Citronová šťáva, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Vaječný bílek slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč s broskvovým sněhem postup přípravy receptu:
1 | Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky, těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek se lžičkou citrónové šťávy a se 2 lžícemi vody. |
2 | Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme, poté ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
3 | Nastříháme pečicí papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečicího papíru, vyválíme plát o síle 3 - 5 mm ve tvaru formy pečicího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22 - 23 cm). |
4 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii, poté válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje formy, vložíme do předehřáté trouby (na 220°C), pečeme bez náplně 15 minut. Pak koláč vyjmeme a necháme vychladnout. |
5 | Připravíme šlehačku: vychlazenou smetanu na šlehání vyšleháme el. metlou do husté pěny, přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) Můžeme si ji připravit 3 - 4 hodiny předem. |
6 | Vyšleháme si sníh z bílků: bílky, které mají pokojovou teplotu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny, přidáme postupně lžíci krupicového cukru a ještě chvíli šleháme. |
7 | Sníh z bílků by měl být tuhý a kopečky sněhu pevné, dáváme ale pozor, abychom sníh nepřešlehali. Sníh následně rychle zpracujeme. |
8 | Omyjeme a oloupeme zralé broskve, rozkrájíme, vypeckujeme nakrájíme na malé kousky, které rozmixujeme s 1,5 lžící pomerančové šťávy na pyré. |
9 | Želatinu (25 g) dáme do rendlíku, zalijeme ji 0,6 dl vody a necháme ji 30 minut nabobtnat. Pak k želatině přimícháme broskvové pyré a za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme ve vodní lázni (60°C) do úplného rozpuštění želatiny. Potom ji necháme vychladnout a když začne tuhnout - želírovat (přibližně po 10 - 15 minutách) - přimícháme do ní šlehačku, nakonec sníh z bílku. |
10 | Broskvový sníh naneseme na koláčový korpus, povrch upravíme a dáme na 3 hodiny do chladničky. |
Poznámka
Servírujeme studené.