Recept

Koláč s broskvovým sněhem

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 35 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 39846
Kategorie: Koláče

Ingredience

5 ks Broskve
1,5 polévková lžíce Pomerančová šťáva
25 g Želatina
těsto
1 kávová lžička Citronová šťáva
120 g Máslo čerstvé
140 g Mouka pšeničná hladká
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
2 polévková lžíce Voda pitná
sníh z bílků
90 g Cukr krupice
3 ks Vaječný bílek slepičí
šlehačka
1 polévková lžíce Cukr moučkový
1,5 dl Smetana 33% (šlehačka)

Nutriční hodnoty jedné porce

24% Kalorie 473 kcal
Kilojoule 1 979kJ
14% Sacharidy 50 g
36% Tuky 27 g
4% Sodík 83 mg
20% Bílkoviny 11 g

Koláč s broskvovým sněhem postup přípravy receptu:

1

Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky, těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek se lžičkou citrónové šťávy a se 2 lžícemi vody.

2

Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme, poté ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

3

Nastříháme pečicí papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečicího papíru, vyválíme plát o síle 3 - 5 mm ve tvaru formy pečicího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22 - 23 cm).

4

Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii, poté válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje formy, vložíme do předehřáté trouby (na 220°C), pečeme bez náplně 15 minut. Pak koláč vyjmeme a necháme vychladnout.

5

Připravíme šlehačku: vychlazenou smetanu na šlehání vyšleháme el. metlou do husté pěny, přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) Můžeme si ji připravit 3 - 4 hodiny předem.

6

Vyšleháme si sníh z bílků: bílky, které mají pokojovou teplotu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny, přidáme postupně lžíci krupicového cukru a ještě chvíli šleháme.

7

Sníh z bílků by měl být tuhý a kopečky sněhu pevné, dáváme ale pozor, abychom sníh nepřešlehali. Sníh následně rychle zpracujeme.

8

Omyjeme a oloupeme zralé broskve, rozkrájíme, vypeckujeme nakrájíme na malé kousky, které rozmixujeme s 1,5 lžící pomerančové šťávy na pyré.

9

Želatinu (25 g) dáme do rendlíku, zalijeme ji 0,6 dl vody a necháme ji 30 minut nabobtnat. Pak k želatině přimícháme broskvové pyré a za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme ve vodní lázni (60°C) do úplného rozpuštění želatiny. Potom ji necháme vychladnout a když začne tuhnout - želírovat (přibližně po 10 - 15 minutách) - přimícháme do ní šlehačku, nakonec sníh z bílku.

10

Broskvový sníh naneseme na koláčový korpus, povrch upravíme a dáme na 3 hodiny do chladničky.

Poznámka

Servírujeme studené.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept