Kynuté koláčky plněné borůvkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kynuté koláčky plněné borůvkami
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 39863 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
0,5 kg | Borůvky |
Těsto | |
---|---|
30 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
30 g | Droždí |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
5 g | Máslo čerstvé |
2 dl | Mléko polotučné |
0,5 kg | Mouka polohrubá |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Drobení | |
150 g | Cukr krupice |
200 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka pšeničná hrubá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 65g |
---|---|
Cholesterol | 75,6mg |
Draslík | 316,7mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,9mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Cukr krupice, Droždí, Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Vejce slepičí, Cukr krupice mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kynuté koláčky plněné borůvkami postup přípravy receptu:
1 | Mléko vlijeme do hrníčku, zahřejeme, přidáme rozdrobené droždí, lžičku cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek. |
2 | Do mísy přesejeme mouku s kypřicím práškem, rozklepneme 2 vejce, vsypeme cukr, přisypeme vanilkový cukr, máslo, vlijeme připravený kvásek a rukama nebo kuchyňským robotem vypracujeme vláčné těsto, které uložíme na teplé místo 30 minut vykynout. |
3 | Vál posypeme moukou, na něj položíme vykynuté těsto, které válečkem zpracujeme na velký plát, vysoký přibližně 1 cm, z něho skleničkou o průměru 8 cm vykrajujeme kolečka. Ta pokládáme na máslem vymaštěný plech, na střed kolečka položíme borůvky, okráje necháme volné. V hrníčku rozkvedláme celé vejce, potřeme okraje koláčků, posypeme bohatě drobenkou a plech s koláčky vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme 30 minut. |
4 | Drobenka: máslo, cukr a mouku dáme do mísy, rukou připravíme drobenku. |
5 | Do růžova upečené koláčky necháme vychladnout, potom je aranžujeme na vhodné talíře. |
Poznámka
Borůvkové koláčky podáváme studené, jsou vhodné jako zákusek například pro milé přátele.