Dezert s jogurtovým krémem a hrozny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dezert s jogurtovým krémem a hrozny
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 39879 |
Kategorie: | Ovocné dezerty |
Ingredience
50 g | Cukr krupice |
300 g | Hroznové víno |
470 g | Jogurt bílý choceňský smetanový |
0,6 dl | Voda pitná |
25 g | Želatina |
těsto | |
---|---|
70 g | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Med včelí |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
170 g | Suchar dietní |
sníh | |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
šlehačka | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 44,9mg |
Draslík | 132,5mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Hroznové víno, Voda pitná, Želatina, Med včelí, Suchar dietní, Cukr krupice, Vaječný bílek slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jogurt bílý choceňský smetanový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dezert s jogurtovým krémem a hrozny postup přípravy receptu:
1 | Sladké hroznové víno, pokud možno bez peciček, omyjeme a necháme odkapat. |
2 | Suchary rozmixujeme, promícháme s rozehřátým máslem, s 1,5 lžíci medu, potom přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. |
3 | Rovnoměrné ji vtlačíme do kulaté formy o průměru 22 - 23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně - ve směru od středu - ho rovnoměrně vytlačujeme až k okrajům. (Pokud by se nám těsto lepilo na prsty, namočíme je v práškovém cukru.) |
4 | Pečeme v předehřáté troubě při 175°C 15 minut, pak vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. |
5 | Připravíme si šlehačku: vychlazenou smetanu na šlehání vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny, přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) Můžeme si ji připravit 3 - 4 hodiny předem. |
6 | Vyšleháme sníh z bílků elektrickým šlehačem do husté pěny. Přidáme postupně krupicový cukr (1 lžíci) a došleháme. |
7 | Sníh z bílků by měl být poměrně tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme však pozor, abychom sníh nepřešlehali. Sníh rychle zpracujeme. |
8 | Želatinu (25 g) vložíme do rendlíku, zalijeme ji 0,6 dl vody a necháme 30 minut nabobtnat. Poté za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme ve vodní lázni (60°C) do úplného rozpuštění želatiny. Necháme ji vychladnout a když začne tuhnout (želírovat - přibližně po 10 - 15 minutách), vlijeme ji do nádoby, ve které budeme šlehat. Přimícháme do ní 0,5 dl smetany ke šlehání. |
9 | Mísu s želatinou a smetanou postavíme do druhé nádoby s ledovou vodou (2 litry), postupně zašleháme jogurt s cukrem a nakonec vmícháme sníh z bílku. Hroznové víno zamícháme do jogurtového krému, který natřeme na upečený korpus, upravíme a koláč odložíme na 30 minut do chladničky. |
10 | Když je krém ztuhlý, koláč nakrájíme a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme studené.