Zapečený květák s brokolicí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečený květák s brokolicí
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | fialova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (24%) |
ID receptu: | 39886 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
1 polévková lžíce | Bazalka |
300 g | Brokolice |
3 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
600 g | Květák |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 špetka | Muškátový oříšek |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
150 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 kávová lžička | Sůl |
100 g | Šunka dušená |
100 g | Sýr Eidam cihla 40% |
2 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 179,7mg |
Draslík | 822,3mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 146,0mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 50,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Cibule, Květák, Muškátový oříšek, Olej rostlinný, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Máslo čerstvé, Petržel - nať, Smetana 12% (konzumní), Šunka dušená, Sýr Eidam cihla 40% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečený květák s brokolicí postup přípravy receptu:
1 | Očištěný, na růžičky rozebraný květák vaříme v osolené vodě doměkka. Chvíli před koncem vaření přidáme očištěnou, na růžičky rozebranou brokolici a společně dovaříme doměkka. Scedíme a necháme okapat. |
2 | V kastrole na másle zpěníme oloupanou, jemně nakrájenou cibuli. Přidáme na nudličky nakrájenou šunku, sůl, vejce rozšlehaná se smetanou, polovinu nastrouhaného sýru, nasekanou petrželku, bazalku, špetku muškátu a prolisovaný česnek. Vše krátce zpěníme. |
3 | Do zapékací mísy vymazané olejem vrstvíme střídavě květák s brokolicí. Zeleninu zalijeme připravenou směsí a posypeme zbylým sýrem. |
4 | Pokrm zapékáme ve středně vyhřáté troubě 30-40 minut. |
5 | Můžeme podávat s bílým pečivem. |