Špenátovo-rokfórový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špenátovo-rokfórový koláč
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 39888 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
340 g | Feuilletée |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
1 g | Muškátový oříšek |
1 g | Pepř černý mletý |
285 ml | Smetana 12% (konzumní) |
225 g | Špenát listový čerstvý |
115 g | Sýr Rokfór |
1 ks | Vejce slepičí |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 67,9mg |
Draslík | 243,0mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,5mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 56,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Muškátový oříšek, Špenát listový čerstvý, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Feuilletée, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Sýr Rokfór mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Špenátovo-rokfórový koláč postup přípravy receptu:
1 | Nejprve nahřejeme troubu na 200 °C. Těsto na vále rozprostřeme a rozválíme, potom přeneseme do máslem vymazané a moukou vysypané kulaté pečicí formy. Těstem opatrně formu vyložíme. Na různých místech propícháme těsto vidličkou, abychom zabránili jeho nafukování během pečení. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu. |
2 | Do kastrolu vlijeme trochu vody a do ní vložíme opláchnuté listy špenátu. Vaříme asi 4 minuty, než špenát mírně zavadne. Pak ho sundáme z plotny, slijeme vodu, odložíme stranou a necháme vychladnout. Z vystydlých špenátových listů vymačkáme zbytky vody a rozložíme je na upečené těsto. Posypeme strouhaným muškátovým oříškem a pepřem. Navrch rozdrobíme sýr. Nakonec v misce rozšleháme vejce společně se smetanou a koláč zalijeme. |
3 | Vložíme do horké trouby, kde pečeme ještě dalších 30 minut, než se náplň zvedne a lehce zhnědne. Upečený koláč necháme 10 minut odležet, nakrájíme a servírujeme. |