Makový koláč ze zakysané smetany - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Makový koláč ze zakysané smetany
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 39925 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová kůra |
200 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
200 g | Mák mletý |
200 g | Mouka polohrubá |
1 kávová lžička | Soda jedlá |
2 ks | Vejce slepičí |
250 g | Zakysaná smetana |
Poleva | |
---|---|
120 g | Cukr moučkový |
3 polévková lžíce | Kakao |
60 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 70g |
---|---|
Cholesterol | 86,4mg |
Draslík | 434,8mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 263,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,8mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Soda jedlá, Vejce slepičí, Zakysaná smetana, Cukr moučkový, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Mák mletý, Mouka polohrubá, Kakao, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Makový koláč ze zakysané smetany postup přípravy receptu:
1 | Smetanu vylijeme do mísy, přidáme mouku, kypřící prášek, sodu, vanilkový cukr, rozklepneme celé vejce, vysypeme mletý mák, nastrouhanou kůru z 1 ks citronu, vše dobře vařečkou promícháme a směs vylijeme na máslem vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech, který vložíme do předehřáté trouby a v ní pečeme přibližně 30 minut. |
2 | Upečený koláč vytáhneme z trouby, necháme vychladnout, povrch koláče potřeme krémem, odložíme do ledničky ztuhnout krém a nakrájíme na vetší kostky. |
3 | Poleva: Na pánvi zahřejeme máslo, přidáme cukr, horkou vodu, kakao a dobře na pánvi promícháme, vznikne nám hladká poleva. |
Poznámka
Koláč servírujeme studený, ozdobený mátou.